gösterim ve tıklanma

Ziyaretçi için 5 Yıllık Webmaster’dan 5 önemli SEO taktiği!

Yaklaşık 5 senedir webmaster dünyasındayım. Birçok site için SEO(search engine optimize), Performans analizi, Adsense takibi, Reklam yönetimi ve anahtar kelime düzenlemeleri yaptım. Birden fazla site sattım ve site satın aldım. Bu yazım da sizlere web sitenize ziyaretçi çekebilmeniz için altın değerinde tavsiyelerde bulunacağım. Yazımın başında şunu belirtmeliyim ki; Bu işin temel kuralı Sabır”. Yaptığınız düzenlemelerin sonuçları zaman için belli olacaktır. 

1- Doğru SEO için Anahtar Kelime tercihi

Anahtar kelime, yapılan işte neyi temsil etmek istediğinizi belirler. Örneğin web sitenize makale yazarken seçtiğiniz ‘oyuncak ayı’ kelimesi, Google’a bu makalede ‘oyuncak ayı’ ile ilgili bilgilere yer vereceğim demektir. Veyahut web sitenizin için ‘kiralık araç’ anahtar kelimesini seçerek, Google’a bu web sitesinin ‘kiralık araç’ la bir bağlantısı var demek istiyorsunuz. Dolayısıyla web sitenizde doğru anahtar kelime seçmek hayati öneme sahip. Çünkü yaptığınız işi doğru bir şekilde Google’a anlatamazsanız, güzel bir verim alamayacağınız anlamına gelir.

Peki Google’a kendimi nasıl tanıtmam gerek?

Aslında bu sorunun cevabı çok karmaşık değil. Google her kelime için aylık aranma verilerini tutar ve herkese açık bir şekilde paylaşır. Dolayısıyla Google Keyword Planner kullanarak bu verileri analiz edebilir ve rahatlıkla bir sonuca ulaşabilirsiniz. Fakat bu anahtar kelimeleri analiz ederken kesinlikle dikkate almanız bir şey var. Şayet yüksek aranma hacmine sahip kelimeler seçerseniz doğal olarak rakipleriniz de çoğalacaktır dolayısıyla Google’da üst sayfalara çıkmanız oldukça zorlaşacaktır. Eğer kendinize bu konuda güveniyorsanız kesinlikle tercih etmelisiniz ancak güvenmiyorsanız aranma hacminin daha düşük olduğu kelimelere yönelip üst sıralara çıkma şansınızı arttırabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere kelimelerin aylık ortalanma verilerini görebilirsiniz.

seo keyword planner

Gördüğünüz gibi ‘araç kirala’ kelimesinin Ort. aylık arama sayısı 100B-1 Mn arası değişim gösteriyor ve rekabeti yüksek. Ayrıca sayfanın en üstünde gördüğünüz Adword reklamları için ödenen minimum tıklama başına tutar 3.93TL , yani ‘araç kirala’ kelimesinde yarışmak yerine daha niche kelime olan ‘bmw kirala’ kelimesinde yarışmak daha mantıklı olabilir.

2- Diğer Sitelerle Rakip Analizi

Sitenizi geliştirmek için yapmanız gereken en önemli hususlardan biri de diğer sitelerle rekabet analizi yapmak. Rekabet analizi yaparak nerede hata yaptığınızı görebilir, diğer sitelerin ne gibi artı yönleri olduğunu anlayabilir ve kendi sitenize de uygulayabilirsiniz.

Ben kendi sitelerim için Google’da sitemin anahtar kelimelerini aratarak ilk sayfada çıkan bütün siteleri inceliyorum. Onların ne gibi taktikler uyguladığını görüyorum. Ayrıca Semrush üzerinden hangi sitelerden backlink aldığını ve nasıl geri dönüşler kazandığını anlayabiliyorum, ayrıca kullandığı anahtar kelimeleri analiz ederek mantıklı bulduklarımı kendi sitelerime de ekliyorum. Bu yöntemle kendi sitemin eksikliklerini de rahatlıkla anlayabiliyorum. Sizde Semrush, Similarweb, Ahrefs gibi analiz siteleri kullanarak rakiplerinizi analiz edebilir ve geri dönütler sağlayabilirsiniz.

3- Organik yorum almak

Organik yorum almak siteniz için çok önemlidir. Ziyaretçilerin sitenize ya da yazılarınıza yorum eklemeleri sizi Google’da sürekli bir adım üste taşır. Özellikle organik olmasına dikkat edilmelidir çünkü spam atılan, bot ile atılan yorumlar sitenizin sıralamasını yükseltmek yerine düşürtmek anlamına gelir. Unutmayın ki Google sandığınızdan daha akıllı ve çok uzun bir geçmişe sahip. Sizin yapmayı düşündüğünüz şeyler için önlemini almış bulunuyorlar dolayısıyla Google’ı kandırmaya çalışmak yerine gerçek ziyaretçilerden yorum almanız önemli.

Örneğin ben makalelerimde şu şekilde yorum olarak bu özelliği test etmiştim; ”İlk yorum yapan 10 kişiye ücretsiz bir şekilde verilecektir”. ”Yorum yaparken 2-3 kelimelik yorumlar onaylanmayacaktır” gibi. Bununla hem organik hem de uzun kelimeye sahip yorumlar almayı başarmıştım. Bu da beni birçok anahtar kelimemde ilk sıraya sokmuştu. Tabii güzel içerik üretmenin hakkı yenemez çünkü kullanıcıların sitede ne kadar vakit geçirdikleri de bir değerlendirme ölçütü.

4- Backlink

Sitenize doğru backlinkler almak çok önemli çünkü Google sitenin güvenilirliğini bu şekilde ölçebiliyor. Örneğin ‘Wikipedia’, ‘Facebook’ ,’Pinterest’ gibi DA ve PA değerleri yüksek sitelerden link almak hem sitenizin DA ve PA değerlerini arttıracak hem de güvenirlik sağlayarak sitenizin daha otoriter olmasını sağlayacak. Bu da doğal olarak ziyaretçi artışına sebep olacaktır. Burada unutulmaması gereken çok önemli bir kriter var. Spam sitelerden link çıkışı almak size fayda yerine zarar sağlar. Bu yüzden hangi sitelerden backlink aldığınızı google search console üzerinden düzenli aralıklarla kontrol ederek aldığınız kötü backlinkleri reddetmeniz gerekiyor.

5- Site içi & Site dışı SEO

Site içi SEO: Kullandığınız başlıklar, içerikler , h etikleri, site hızı, resimleri temsil eder. Doğru bir şekilde yapılan site içi SEO, sayfa kalitenizi arttırarak ziyaretçi olanağınızı iyileştirecektir. Site dışı SEO ise backlinkleri ifade eder. Aldığınız backlinkler sitenizin iyi olmasında büyük rol oynar. Tabii verdiğiniz backlinklerde çok önemlidir çünkü aşırıya kaçmak hiçbir zaman iyi değildir. Daha detaylı bilgiyi Ayhan Karaman üzerinden bulabilirsiniz.

 

Yorum atarak katkıda bulunabilirsiniz.Okuduğunuz için teşekkürler.

6 thoughts on “Ziyaretçi için 5 Yıllık Webmaster’dan 5 önemli SEO taktiği!”

  1. Faydalı bir içerik olmuş Nurullah Bey. Eminim ki kullanıcılar bu içerikten oldukça faydalanacaktır. Ellerinize sağlık (Lafı fazla uzatıyorum kusuruma bakmayın )

  2. Merve Başak DEMİRTAŞ

    Çok güzel bir yazı. Çok güzel başarılı çalışmalar yapıyorsun ve bunun yanı sıra bildiklerini ilgili insanlarla paylaşman muhteşem bir şey. Temel olarak bu alanla ilgilenmiyor olsam da bana birçok alanda çok kez yardımcı oldun. Emeğine sağlık Gerçekten emeğinin karşılığını alıp en iyi yerlere geldiğini görmek bizi çok mutlu edecektir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *